9 tips för korrekt radiometer-användning

En radiometer är ett essentiellt instrument i en process med ljushärdande lim.

I denna artikel ska vi, förutom att gå igenom vad en radiometer är till för, också gå igenom 9 tips för hur du använder den på bästa sätt i din process.

Vad är en radiometer?

En radiometer är ett litet instrument som mäter ljusintensitet och/eller energin hos ett visst ljus vid bestämda våglängder. En ljusmätare helt enkelt.

Huvudsakliga användningsområden för en radiometer

Med en radiometer kan du mäta intensiteten från din UV-lampa och i förlängningen se till att ditt UV-lim blir fullt uthärdat. Det är bra att hålla koll på intensiteten på sin UV-lampa. Speciellt traditionella bredspektrumlampor (som till exempel kvicksilverlampor) kommer att degraderas med tid och avge lägre intensitet på ljuset. Då är det bra att veta att det är dags att höja lampans effekt eller härda under längre tid. Radiometen kan också hjälpa dig att felsöka. Kanske har linsen på lampan blivit kladdig exempelvis och det märker du när intensiteten som mäts upp är lägre än normalt.
Även när du sätter upp en limprocess för första gången så är radiometern ett bra hjälpmedel för att bestämma avstånd mellan lampa och limfog osv.
Du kan också använda den som en del i arbetsmiljöarbetet då den kan avslöja om UV-ljus sprider sig till operatören eller personal i närheten. På så sätt kan man enkelt upptäcka om mer skyddsutrustning behövs. Läs mer om skydd mot UV här. 
Korrekt användning av radiometer för ljushärdande lim

1.     Välj rätt typ av radiometer för just din lampa

Din UV-lampas konfiguration bestämmer vilken typ av radiometer du ska satsa på. ”Puckar” passar bra till både flodlampor (lampor med större belyst area), vare sig det är en kammare eller på ett transportband.
En handhållen radiometer, där sensorn är separat från displayen, passar bäst för spot-lampor med mindre belyst area även om de också kan användas för flodlampor i vissa fall.

radiometer-dymax-1.png

Olika utformningar av radiometrar från Dymax. 

2.     Välj radiometer med känslighet för rätt våglängd

Det är viktigt att den radiometer du använder mäter i rätt våglängdsområde som matchar din lampa. Lampor kan ha vitt skilda våglängder. Traditionella bredspektrum-lampor avger ljus i många våglängder på samma gång medan LED-lampor framför allt avger en specifik våglängd. Säg att din lampa ger ljus vid 385 nm. Då är det förstås viktigt att radiometern kan mäta intensiteten vid denna våglängd och inte bara vid 365 nm.

radiometer-dymax-2.png

I det här fallet väljer vi definitivt Radiometer 2! 

3.     Hantera din radiometer försiktigt

Radiometrar är känsliga instrument. Att tappa en radiometer i marken eller att den får ett kraftigt slag på sig kan förstöra kalibreringen eller i värsta fall permanent skada instrumentet.

4.     Kalibrera din radiometer

Det är bra att kalibrera sin radiometer med regelbundna intervaller. Generellt handlar det om var 6:e månad eller en gång om året. Du borde kunna hitta datum för nästa rekommenderade kalibrering på ett klistermärke på produkten, i ett certifikat som följer med eller direkt på display-skärmen.

5.     Håll radiometern ren

Smuts och andra föroreningar på din radiometers sensor kommer att blockera en del av energin som når sensorn. Det leder till felaktiga mätvärden. Se till att regelbundet rengöra sensorn med en ludd-fri trasa och iso-propanol. Se också till att hålla rent själva optiken på lampan.

6.     Var konsekvent för att få konsekventa mätresultat

Använd en och samma radiometer för dina mätningar. Även två kalibrerade radiometrar kan ge förhållandevis stora skillnader i resultat då de kalibreras mot en kontrollerad standard och en viss felmarginal.
Se också till att alltid mäta från samma position, det vill säga vinkel, plats och avstånd, när du gör jämförande mätningar.

7.     Ersätt batterierna vid behov

I de flesta fall är radiometrar batteridrivna. De flesta av dem har en indikator för lågt batteri som visar när det är dags för ett byte.

8.     Byt inte ut delar hur som helst

Detektorn, mätaren och eventuell adapter kalibreras som ett set. Byt därför inte delarna från en radiometer och använd till en annan då det kan leda till inkorrekta mätresultat.

9.     Undvik överexponering av radiometerns sensor

Sensorerna hos en radiometer är känsliga. Överdrivet lång exponering mot hög ljusintensitet och värmen som då uppstår kan skada sensorn. Försök hålla dig till en exponeringstid på 5 sekunder åt gången. Det bör räcka fint.



Vill du ha hjälp att välja ut en passande radiometer för din process?
Kontakta oss gärna så hjälper vi till! 

 

Jag vill veta mer

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer