Silikon för elektriska fordon – fördelar och användningsområden

lim för elektriska fordon

Silikon för elektriska fordon – fördelar och användningsområden är ett intressant område! Marknaden för hybrider och batteridrivna fordon (xEV) väntas växa exponentiellt under de kommande åren. Detta kommer att vara en utmaning för batteri-tillverkare när kraven för stor volymtillverkning av litiumjon-batterier ökar i form av att de behöver bli mindre, lättare och mer kostnadseffektiva. De kommer också att kunna leverera mer kraft under längre tid och med bättre termisk kontroll.

Även andra delar av elektriska fordon, till exempel montering av batterisystem, styrenheter och DC/DC-omvandlare och elektriska motorer möter liknande utmaningar. Dessa behöver också förbättra sin termiska överföring, tillverkningsprocess och skydd.

Fördelarna med silikon för tillämpningar inom elektriska fordon

Silikon har egenskaper som under lång tid gjort materialet till en klockren lösning för ett brett spann av kretskorts- och fordonsapplikationer. Dessa egenskaper gör också silikon lämpligt för att användning inom volymproduktion av litiumjon-batterier.

Fördelarna med silikon:

 • Mycket låg termisk resistans.
 • Reologi, vidhäftning och härd-egenskaper som ger snabbare och enklare tillverkningsprocess.
 • Utmärkt temperaturbeständighet med en mycket bred användningstemperatur.
 • Tålig även under tuffa förhållanden – beständig mot termisk chock, oxidation, fukt och kemikalier.
 • Utmärkt elektrisk isolering (dielektrisk styrka).
 • Utmärkt spänningsavlastning.

Användningsområden inom elektriska fordon

Silikon är ett otroligt mångsidigt material som finns i många olika former för att på bästa sätt kunna möta krav på prestanda och process.

Värmeledning

Värmeledande silikoner har egenskaper som kan hjälpa till att sänka användningstemperaturerna i ett system. På så sätt förlängs livslängden för batterier och andra elektriska kretskortssystem och prestandan höjs.

Exempel på värmeledande silikonteknologier:

 • Värmeledande silikonlim för att få en koppling mellan batterisystemet och kylflänsar eller limma ihop flera battericeller.
 • Icke-härdande värmeledande pastor för ledning av värme mellan battericeller och kylflänsar.
 • Värmeledande geler och gjutmassor anpassade till högvolymsproduktion. Använd som alternativ till pads som värmeledande element mellan celler och moduler till kylflänsar eller som gapfyllning.
Elektriska fordon Dowsil värmeledande

Andra teknologier

För övriga tillämpningar inom elektriska fordon finns:

 • Silikongeler för ingjutning och skydd av kretskort i batterisystemens strömhantering.
 • Lim för en mängd olika applikationer. Exempelvis limning av kondensatorer för skydd mot vibrationer, extra stöd för stora komponenter på kretskort och tätning av lock.
 • Kretskortslack för skydd av kretskort i elförsörjningssystem.
 • Silikonelastomerer för temperaturtålig tätning och packningar.

Vad kan vi hjälpa till med?

För att lyckas göra elektriska fordon till både hög-presterande och kostnadseffektiva alternativ till dagens lösningar inom till exempel transport, investeras det nu i nya teknologier inom silikonmarknaden.

Dow hjälper kunder som är till exempel tillverkare av battericeller, systemdesigners eller liknande inom elektrisk fordonsindustri med lösningar fören mängd utmaningar där silikon kan vara lösningen. Hör av er till oss så berättar vi mer!