Välj rätt typ av cyanoakrylat

Det finns många produkter inom kategorin industriella snabblim. Dessa är alla 1-komponents, snabbhärdande och lösningsmedelsfria. De fungerar bäst i tunna fogar och finns i varierande konsistenser, från kapillärverkande (wicking) och lättflytande till tixotropa och geler. Förutom detta har olika produkter stora skillnader i egenskaper. Vi går nu igenom olika typer av cyanoakrylat och vad de är bra för.

typer av cyanoakrylat

Etyl, metyl eller allyl – olika typer av cyanoakrylat

När du valt att använda ett cyanoakrylat-lim så komer nästa fråga. Vilken typ av cyanoakrylat är den bästa för din applikation? Det finns olika typer av cyanoakrylat baserade på olika kemi. Det första snabblimmet som kom ut på marknaden var en metyl cyanoakrylat, nämligen Permabond 910 som används flitigt än idag. Sedan dess har antalet produkter exploderat i antal och det finns nu många olika sorter med många olika egenskaper, alla baserade på cyanoakrylat.

Förutom metyl-baserade cyanoakrylat finns nu också etyl-, alkoxy alkyl-, allyl-baserade (med fler).

Generellt anses metyl bäst att användas för metall och etyl för plast och gummi. Allyl har högre temperaturtålighet och alkoxy alkyl lägre lukt samt mindre risk för blooming.

Olika snabblim för olika syften

Olika typer av cyanoakrylat passa till olika typer av tillämpningar:

Plast och gummi-lim

Standard cyanoakrylat har många, många användningsområden. Bland de vanligare finns till exempel att limma ihop ändarna av gummislang för att forma o-ringar, limma fast o-ringar på rätt plats och limma ihop mindre detaljer av plast och gummi mot sig själva och andra material.

Permabond 105 för svårlimmade plaster

Permabond 2011 gel-form

Metall-lim

Permabond 910 är den största cyanoakrylat-produkten inom denna kategori. Produkten har god vidhäftning till de flesta metaller, inklusive stål, aluminium och mässing. Används inom allt från fordonsindustrin till flygindustrin.

Gummimodifierade cyanoakrylat

Gummimodifierade cyanoakrylat används då applikationen kräver högre beständighet mot slag och vibrationer än vad ett vanligt snabblim kan erbjuda. Även en viss grad av flexibilitet och högre fläkstyrka uppnås med denna typ av cyanoakrylat. Exempel på tillämpningar är att limma fast dubbar på vinterdäck, handtag och andra detaljer på verktyg, golvmattor mm.

Permabond 731D för limning av dubbdäck

Permabond 737 svart

Flexibla cyanoakrylat

Flexibla cyanoakrylat är en relativt ny teknologi. Det har tidigare funnits relativt flexibla snabblim som varit bättre än standard-produkter men inte i närheten av lika flexibla som till exempel gummi. Dessa nya är på en helt annan nivå och erbjuder flexibilitet, hög töjning och mjukhet, samtidigt som de härdar lika snabbt som vanliga snabblim.

flexibelt snabblim

Användningsområden inkluderar limning av silikon, limning av gummi där fogen behöver vara lika mjuk som gummit (t.ex. o-ringar) samt gänglåsning för plast (som kräver vibrations- och slagtålighet).


Permabond 741 snabbhärdande

Permabond 743 högst töjning på 400 %

Permabond 743HT tixotrop

Permabond 748 65 % töjning

Temperaturbeständiga

Permabond 920 har designats med en sekundär härdningsmekanism, värmehärdning. Detta för att uppnå ännu högre värmetålighet än den som fås vid härdning endast i rumstemperatur, upp till 250 ˚C.

För högsta möjliga värmebeständighet utan krav på efterhärdning med värme finns Permabond 820 som klarar upp till 200 ˚C.

Medicinskt klassade

Permabond serie 4CX0 är godkända för användning inom medicinsk utrustning enligt USP Class VI och ISO 10993-5 (cytotoxicitet). Exempel på användningsområden inkluderar limning av engångsartiklar så som katetrar, svabbar och tandläkarutrustning.

Permabond 4C10

Lågluktande och låg-blommande

Alkoxyetyl-lim har låg lukt jämfört med andra typer av cyanoakrylat. Dessutom ger de inte effekter så som blooming, vilket gör att de är perfekt för användning på mörka ytor. Dessutom är denna typ av cyanoakrylat också arbetsmiljövänlig och inte klassificerad enligt CLP.

Permabond 940

Permabond 941

Permabond 943

Permabond 947

Yt-okänsliga (surface insensitive)

Denna typ av cyanoakrylat är anpassad för limning av sura ytor som annars kan vara svåra att använda snabblim till.

Permabond 791

Permabond 792

Är du fortfarande osäker på vilken cyanoakrylat du ska välja? Kontakta oss så hjälper vi till!