Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Hantering av frysta limsprutor

Epoxilim från Epo-Tek (Epoxy Technology) går i många fall att köpa färdigblandade i mindre sprutor. Att köpa frysta limsprutor gör att du slipper oroa dig för att väga upp material, blanda tillräckligt mycket och på rätt sätt och överföra till någon form av dispenserbar förpackning. Allt detta är redan gjort åt dig och sprutorna är redo att kopplas in i din dispenser. Dessutom får du ofta en högre kvalitet i din process då limsprutorna förbereds av erfaren personal och med noggranna rutiner.

frysta-limsprutor.png

Förvaring av frysta limsprutor

Vi fraktar limsprutorna till dig frysta tillsammans med med antingen kolsyreis eller med kylklampar för att hålla kylan (beroende på hur snabb frakten är). Så fort paketet kommer fram bör du flytta sprutorna in i frysen så snabbt som möjligt. Helst ska denna frys vara inställd på -40 ᵒC. Om du bara har en vanlig frys som håller -20 ᵒC, tänk på att hållbarheten blir kortare än vad som står i dokumentationen.

Röra vid sprutorna?
Försök att låta bli att ta på själva sprutan. Håll i sprutorna i tippen/korken eller i ”flänsarna” = de utstickande plastbitarna på andra sidan. Om det känns svårt, prova att ha på dig ett par isolerande handskar.

Varför då då? Jo, om du med ett varmt finger rör vid sprutan så kommer limmet att försöka dra ifrån kanten på sprutan. Det kan orsaka tomrum och kan förenkla för luft och fukt att ta sig in i sprutan. Det vill vi inte då det kan försvåra både dispensering och härdning så det är bättre att hålla sig på säkra sidan.

Tina frysta limsprutor

Innan du är redo att använda limmet så är det dags att börja tina upp de frysta limsprutorna. Helst ska du låta sprutorna tina i en vertikal position med korken nedåt. En provrörs-ställning brukar vara ett bra hjälpmedel. Undvik att tina sprutorna liggandes.

Vid normal rumstemperatur kan du räkna med ungefärlig tid för tining:

  • 1-3 ml (cc) spruta: ca 15 minuter
  • 5 ml spruta: ca 30 minuter
  • 10 ml spruta: ca 40-50 ml

Om produkten känns för tjock efter denna tid, vänta en stund till innan du dispenserar.

Brukstid efter tining

Brukstiden, eller pot life som det heter på engelska hittar du i det tekniska databladet för produkten. Den faktiska tiden kommer att vara lik vad som står  kommer att vara l5. The pot life of the syringe packaged material will be similar to the pot life listed on the datasheet for the product.  Keep in mind the time needed to thaw the product as well as for packaging.  The user should be conservative with the syringe pot life so as not to affect the performance of the adhesive by dispensing too close to the end of the recommended pot life. 

Frysa om limsprutan en gång till?

Var försiktig med att frysa om sprutan igen efter tining. Problem som kan uppstå är att fukt och även luft fastnar i sprutan och kan ställa till det med både livslängden på limmet och även orsaka fel i härdningen.

Det är bättre om du beställer sprutor med den mängd du kommer att använda varje gång. Tänk på att det går bra att exempelvis beställa 3 ml sprutor som bara är fyllda med 1 ml. Kontakta oss gärna för hjälp att optimera och undvika onödigt spill.

Fryst plast är skör

Sprutorna som limmet levereras i kan bli sköra i fryst tillstånd och kan enkelt spricka om du till exempel skulle tappa den. Hantera därför med varsamhet.

 

Mer info

Är du intresserad av att börja färdigblandat lim i frysta limsprutor? Kontakta oss för att höra om alternativ som passar dig och din limningsprocess.

 


 

Kontakta oss

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer