3 vanliga misstag i en limningsprocess

Här ger vi några tips om misstag som kan vara bra att undvika i en limningsprocess:

 

Vanligt misstag 1 – Orena ytor


Ett bättre limresultat fås i princip alltid när väl rengjorda ytor limmas. Rengöring ger bra förutsättningar för att få god vidhäftning mellan lim och material och i din limningprocess lägger du med fördel till ett rengöringssteg. Kanske har du inte kommit ihåg att rengöra ytan alls eller så kanske ytan är ordentligt rengjord men sedan någonstans på vägen smutsas ner igen innan limmet appliceras. Det kan handla om till exempel att någon tar på ytan och lämnar ett fingeravtryck fullt med salter och fetter, att någons skyddshandskar kanske skulle bytts ut för länge sedan eller att ytan får stå och damma i något hörn innan det är dags för limningen.

I videon ovan ser du ett test där man applicerar ett bläck med en specifik ytspänning mot en plastyta. På den rengjorda ytan så flyter bläcket (som här representerar limmet) ut fint. På de smutsiga ställena vill det inte alls ligga på plats. Inte konstigt om då limningen fungerar sisådär.

 

vatning.png

Vanligt misstag 2 – Förändra sin limningsprocess utan att verifiera

När man tagit fram och satt upp en limningsprocess och den fungerar bra är det viktigt att man följer den till punkt och pricka varje gång. Innan du inför några förändringar, hur små de än må verka, är det viktigt att först verifiera resultatet av dessa. Det kan handla om till exempel:

  • Byta lim (även limleverantören kan ibland byta recept).
  • Ändra, lägga till eller ta bort något processteg.
  • Byta material/tillverkaren av material byter recept.
  • Ändra övriga hjälpmedel som till exempel handskar, spatlar, blandningsburkar eller dylikt.

I videon så ser vi ett exempel på vad som kan hända när man byter ut ett material. Båda plasterna är PMMA men det visar sig att den nya plasten innehåller UV-blockerare. Det gör att UV-ljuset vi använder för att härda limmet inte längre når limmet. Då härdar det inte längre! Andra förändringar hos en plast kan också handla om till exempel additiv av olika slag som sänker ytspänningen och därmed ger sämre vätning och således också sämre vidhäftning. I värsta fall kanske ett nytt additiv i plasten kanske till och med förgiftar limmets härdningsprocess.

 

Vanligt misstag 3 – Välja fel lim

Att välja lim till sin applikation eller limningsprocess kan vara svårt och det finns mycket att tänka på för att allt ska blir rätt. I många fall ser vi att en kund tagit första bästa lim som ligger till hands. Ibland kanske det inte fungerar alls. Detta kanske faktiskt är resultatet att föredra istället för att det ser ut att fungera i stunden men att reklamation efter reklamation kommer in efter en tid då det visar sig att limmet kanske inte var helt anpassat för applikationen trots allt.

Bara för att ett lim fungerar på ett material finns det ingen garanti att det fungerar på ett annat, även om de är lika.

Att två lim är väldigt lika (i både typ, namn och utseende) garanterar inte att de fungerar på samma sätt eller i samma tillämpningar.

 

misstag.png

 

Fundera igenom vilka egenskaper som är viktiga för just din applikation.

Kontakta oss om du vill veta mer

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer