Hur kan jag limma polyamid (PA, Nylon)?

Polyamid är en vanligt förekommande plast. Vi berättar vilken förbehandling som behövs och hjälper dig välja lim till polyamid / PA / Nylon.

Polyamid, PA, eller Nylon, är en relativt mjuk termoplast som används i många applikationer inom många olika typer av industrier. Ofta finns speciella formuleringar av plasten tillgängliga som till exempel hög slipprighet, flexibilitet eller brandsäkra sorter. Nylon är ofta glasfyllt för att ge extra styrka och styvhet. Dess smältpunkt är hög vilket gör den populär inom tekniska applikationer. Som med alla plaster krävs en vis eftertanke när det gäller att välja lim till polyamid.

 

Nylons limbarhet

Polyamid kan ibland vara svårt att limma på grund av att de innehåller friktionssänkande additiv som gör att de känns feta. Även rengöring av ytan med lösningsmedel kommer att ge liten effekt på detta problem då additivet kontinuerligt migrerar upp till ytan. Vid behov kan Nylon-plasten torkas i ugn vid 60 grader i flera timmar eller över natten för att minska dessa problem. Polyamid kan vara lite lurigt på så sätt att vissa formuleringar är enkla att limma medan andra är betydligt svårare. Tänk också på att utformningen av fogen kommer att spela stor roll för resultatet.

 

Förbehandling inför limning av polyamid

Som alltid när det gäller limning, så är rengöring ett bra första steg för att få bort eventuella smörjmedel från plasttillverkningen, damm, fett och smuts. Iso-propanol passar bra för rengöring av PA. 
Slipning, till exempel med slippapper, slipnylon eller stålull hjälper också till att ge högre fogstyrka genom att den mekaniska adhesionen ökar.

 

Bra val av lim till polyamid / Nylon

När du väljer lim till polyamid är det inte bara att limmet ska fästa på plasten som är viktigt. Det ska också ha rätt mekaniska egenskaper och fungera i produktion också. Här kommer förlag på några olika typer av lim som brukar kunna fästa på polyamid.


Anaerobt lim till polyamid

Anaeroba lim härdar vid avsaknad av luft och används därför i instängda, tunna fogar. Antingen behöver ett av materialen limmas vara en reaktiv metall, eller så måste en aktivator användas. Denna typ av lim är ett möjligt val vid till exempel gänglåsning och tätning, men passar inte lika bra som strukturellt lim.

 

Cyanoakrylat

Cyanoakrylat har bra vidhäftning mot polyamid men det kan vara bra att göra accelererade åldringstester för att testa långtidshållfastheten då vissa polyamider är mer svårlimmade än andra. Cyanoakrylat fungerar bäst i tunna och mindre fogar som inte behöver ha så hög vattenresistens. Att använda cyanoakrylats-primer ger ingen fördel.

Produktförslag: Permabond 737, Permabond 105

2-komponents polyuretan

2-komponents polyuretanlim är generellt bra på plast och är relativt flexibla och har hög fläkstyrka. Därför fungerar de oftast bra på Nylon. Polyuretanlim finns i många former och färger beroende på vad för egenskaper som önskas.


Akryllim

Med akryllim (inklusive MMA) får du en kombination av snabb härdning med bra vidhäftning och styrka mot de flesta typer av polyamid. Generellt är dessa styvare än polyuretanlim till exempel.

Produktförslag: Permabond TA4660

 

UV-lim

UV-lim kan fungera som lim till polyamid om polyamiden ska limmas mot ett genomskinligt material som kan släppa igenom UV-ljuset från en lampa. Nylon i sig släpper inte igenom UV-ljus.

Produktförslag: Dymax 6-621-T, Dymax 6-630-T

Epoxi-lim

En mjukare, mer flexibel epoxi passar bra för att limma polyamid, just för att PA är ett mjukt material. Epoxilim fungerar bäst på de lite mer lättlimmade sorterna av PA (t.ex. glasfyllda).

Produktförslag: Permabond MT382, Permabond MT3821

 

Flexibla lim: silikon och MS-polymer

Även flexibla lim eller tätningsmedel kan vara fördelaktiga i vissa konstruktioner med polyamid. Både silikonlim och MS-polymerlim kan få goda resultat mot PA, speciellt i kombination med en primer.

 


 

Är du nyfiken på mer information om hur du kan limma polyamid eller vilka produkter du ska använda? Hör av dig!
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer