Kristallisering av epoxi

Har din epoxi blivit grumlig eller bildat kristaller i flaskan? Oroa dig inte, kristallisering av epoxi är reversibelt och lätt fixat!

Har din epoxi bildat kristaller i botten av flaskan? Oroa dig inte, kristallisering av epoxi är en helt reversibel process!

 

Definitionen av kristallisering är att det är en fasövergång från vätska till fast form – lite likt vatten som omvandlas till is. Precis som vatten till is och vice versa så går det alldeles utmärkt för en epoxi att gå tillbaka till vätskefasen utan någon förändring eller försämring av egenskaper. Kristallisering av epoxi är med andra ord mer av en olägenhet än ett faktiskt problem.

Hur du märker att din epoxi kristalliserat.

Kristallisering av epoxi vid korken - oroa dig inte, det är helt reversibelt.
För dig som användare av epoxin kommer du kanske se att epoxin i en flaska eller burk ser mer grumlig ut än vanligt, har synliga kristaller eller kanske till och med är helt i fast form.

Eftersom de bildade kristallerna har högre densitet än den flytande epoxin så kommer kristallerna att sjunka till botten av behållaren. Kristallerna är vita och kommer att sprida sig och byggas på från botten och ut mot väggarna. Denna lite sandliknande konsistens kommer till slut att fylla hela behållarens innehåll och bli till en enda solid massa. Det är heller ingen fara att låta epoxin stå så här, bara du gör dig av med kristallerna innan användning.

Jag tycker att vi börjar med att berätta hur du ska göra när du väl har kristaller och så kan du som vill lära dig mer fortsätta att läsa vidare.

 

Hur du får bort epoxi-kristalliseringen

Enkelt! Värm behållaren i en ugn vid temperatur mellan 40 och 50 grader i några timmar till dess att du ser att kristallerna smält. Denna temperatur skadar inte epoxin på något sätt. Om du är riktigt förberedd så skulle du kunna lägga in behållaren redan innan du går hem för dagen innan användning av produkten så att du är redo att sätta igång på morgonen. Se till att kontrollera att inga kristaller finns kvar som kan leda till mer kristallisering.

 

Varför kristalliserar epoxi?

Epoxi är ofta superkyld vätska. Det innebär att de är i fast form vid rumstemperatur men trots det håller sig i flytande form under sin faktiska frystemperatur. En vätska är superkyld på grund av att den naturliga kristalliseringen är en för långsam process eller att de första kristallerna har svårt att bildas. Men faktorer så som låg temperatur, temperaturväxlingar kan kicka igång kristalliseringen.

Det kan vara svårt att eliminera orsakerna till kristallisering av epoxi helt och hållet. Det kan hända plötsligt och utan förvarning och behöver inte ens vara likadant för behållare i samma batch. Men att förstå vilka faktorer som framkallar kristallisering kan hjälpa dig att förstå hur du ska hantera problemet (eller jag menar förstås olägenheten).

 

Faktorer som påverkar kristallisering av epoxi

  • Renheten hos epoxin: Generellt talat så har mer rena epoxi-produkter (mindre variation i molekylviktsdistributionen) högre tendens att kristallisera. Du ska alltså inte vara orolig att du fått en epoxi med dålig kvalitet. Du har bara fått en mer homogen och kontrollerad produkt.
  • Viskositet: Generellt sett så har epoxi med hög molekylvikt, och därmed högre viskositet, mindre tendens att kristallisera. Dessutom är kristalliserings-hastigheten snabbare för epoxi med låg viskositet.
  • Additiv: Fyllmedel i partikelform, så som kalciumkarbonat, aluminiumoxid och silica kan ibland agera som startpunkt för kristallisering.
  • Temperatur: Kallare temperatur kan sakta ner kristalliserings-processen genom att minska rörligheten (högre viskositet). Men om det redan finns enstaka kristaller så kommer kylan istället kunna accelerera den.
  • Temperaturväxlingar: Temperaturskillnader på så lite som 20-30 grader (jämför dag och nattemperatur) är en vanlig orsak till kristallisering av epoxi. Vid värmning rör sig epoxi-molekylerna snabbare vilket snabbar på processen. När den sen kyls ner så kommer dessa små första kristaller att enkelt byggas vidare på.


Förebygga kristallisering av epoxi

För att undvika framtida kristallisering av epoxin, se till att kristaller inte får chans att bildas. Det kan innebära att torka av korken från eventuellt spill efter användning, kontrollera temperaturen under både transport och lagring och håll god arbetshygien.

Epo-Teks epoxi-produkter är av hög renhet och du kan därför märka att dessa kristalliserar under lagring.

Mer info eller hjälp? Kontakta oss gärna för tips och råd!

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer