Limma EPDM-gummi - så väljer du lim

EPDM är en av de mest svårlimmade typen av gummi. Här får du tips om vad som kan fungera.

epdm.jpg

Att limma EPDM kräver viss hänsyn då denna typ av gummi ofta är mer svårlimmad än andra typer på grund av sin låga ytspänning. Dessutom innehåller EPDM olika typer av mjukgörare (ibland mineralolja) som gärna vandrar ut från gummit och in i en limfog. Med det sagt så är EPDM-gummi inget entydigt begrepp. Det finns många olika sammansättningar på EPDM som är olika lättlimmade. Alltså är det viktigt att alltid testa.


EPDM, eller etenpropengummi, är en typ av syntetiskt gummi. Denna typ av gummi hittas i många olika typer av applikationer – allt från o-ringar, tätningar, detaljer inom bilindustrin mm. EPDM är ofta kemikaliebeständigt och brukar också tåla väder och vind mycket väl. Normalt sätt är gummit svart, icke-klibbigt och ytan känns nästan pudrig.


För att limma EPDM kan du använda bland annat cyanoakrylat eller strukturella akryllim. Dessa typer är bra val om du gärna vill undvika förbehandling.


Rengöring av EPDM

För bäst limresultat bör gummits yta vara väl rengjord och fri från kontaminering. Många gånger har ytan på EPDM-detaljer släppmedel på sig som också bör tvättas bort. Isopropanol brukar fungera bra för rengöring. Undvik aceton då det kan skada gummit.

 

Limma EPDM med cyanoakrylat

Det enklaste alternativet för att limma EPDM-gummi är cyanoakrylat (snabblim).cyanoakrylat.jpg
Cyanoakrylat är den typ av lim som ger bäst hållfasthet och samtidigt väter gummit. Permabond 105 är en produkt som är speciellt anpassad för att fästa mot EPDM utan förbehandling (rengöring exkluderad ur begreppet förbehandling). Om dess egenskaper inte passar, går det också att kombinera en primer (Permabond POP med vilket annat cyanoakrylat-lim som helst. Begränsninar med cyanoakrylat är den relativt låga möjliga fogtjockleken (<0,5 mm), begränsad vattentålighet och snabb fixeringstid (sekunder). Vattentåligheten kan vara bra nog om fogen designas så att minimal yta av limmet exponeras och en större yta limmas.


Limma EPDM med strukturellt lim

Strukturella limmer är svårare att limma EPDM med men det finns akryllim som ska kunna få vidhäftning mot EPDM utan förbehandling. Till exempel Permabond TA4605 eller TA4610 . Styrkan är dock lägre än för cyanoakrylat. Skjuvstyrkan vid limning av EPDM med dessa lim har i tester uppgått i 3-5 N/mm2 och ha en töjning på 300 %.


Limma EPDM med silikon

Silikon är lika mjukt och flexibelt som EPDM vilket kan ha sina fördelar. Dessutom är silikon både kemikaliebeständigt och vattentåligt. En produkt som kan fästa bra i EPDM är den värmehärdande DowSil EA-7100.


Limma EPDM med gummilim

3M har ett lösningsmedelsbaserat lim för limning av EPDM kallat 3M Scotch-Weld 4799. Limmet är snabbtorkande och blir till en flexibel och vattenbeständig fog.

 

Limma EPDM med VHB-tejp

Om man vill ha en flexibel limfog går det även att limma EPDM med VHB-tejp exempelvis 3M 5952F VHB TEJP, som är en stark viskoelastisk dubbelhäftande tejp som kan ta upp stötar, slag och kompenserar för termisk expansion. För att få bra vidhäftning behöver man först använda 3M PRIMER 94.

  1. Tvätta ytorna
  2.  Applicera sedan primer på EPDM-ytan med en primerpenna, fin pensel eller en sk. elefanttops och låt lösningsmedlet dunsta ca. 1 minut
  3.  Fäst sedan tejpen på EPDM-ytan och applicera jämt tryck över hela tejpen
  4.  Sammanfoga sedan med den andra ytan och applicera ett jämt hårt tryck över hela ytan
  5.  Full vidhäftning uppnås garanterat efter 3 dygn i rumstemperatur men oftast räcker 1 dygn.


Limma EPDM med hjälp av förbehandling

EPDM kan förbehandlas med Corona vilket också görs i många fall innan lackering. Efter Corona-behandlingen kommer det finnas en begränsad tidsperiod inom vilken limningen måste utföras. Detta på grund av att mjukgörare vandrar ut till ytan igen med tiden. 

En nödlösning som också visat goda resultat är inslipning av lim, också kallat ”tvångsvätning”. Ett vanligt 1-komponents silikonlim kan till exempel i ohärdat tillstånd slipas in i gummit och uppnå styrkor höge än gummit (kohesionsbrott). 

En inte så lite kladdig metod men som också har fungerat i vissa fall: 1) Rengöra EPDM, 2) Slipa med slipnylon, 3) Applicera 1-komponents fukthärdande lim, 4) slipa in silikonlimmet, 5) Låt detta tunna skikt härda och 6), limma sedan med mer silikonlim precis som vanligt. 
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer