Hur du limmar PVC

PVC är en vanlig plastsort som finns i många olika former, allt från gummiaktig till hårdplast. Vi tar nu en titt på hur du kan limma PVC.

Olika typer av PVC-plast

För att förstå hur vi ska limma PVC måste vi först ta reda på vilken slags PVC det är som ska limmas.

Vi kan dela in PVC i tre olika kategorier när vi ska tänka limning:

  • Styv PVC (r-PVC, uPVC): Styv PVC är vanligt att hitta till exempel inom allt från profiler för fönster. dörrar och lister samt som rör och förpackningar. Denna typ av PVC är "unplasticized" dvs utan mjukgörare.
  • Mjuk och flexibel PVC (PVC-P): För att tillverka mjukt och gummiaktigt PVC så tillsätts mjukgörare. Mjukgörare är en tillsats av storleksmässigt mindre molekyler som bäddas in mellan PVC-polymerenas kedjor vilket gör dem mer rörliga och leder till att slutmaterialet får ett lägre Tg och blir mjukare.
  • "Grön" PVC:  "Grön" PVC är relativt nya PVC-blandningar som är resultatet av nya kemikalierestriktioner och återvinningsregler.  Vissa "gröna" sorter kan vara ganska svåra att limma med konventionella lim.

Skillnaden i ytenergi mellan dessa sorter kan vara markant. PVC i sin grund ligger på ungefär 39 mJ/m² medan mjukgjorda sorter kan ligga på runt 33 mJ/m². 

Förbehandling av PVC

Förutsatt att plastens yta är ren och fri från kontaminering går det att limma PVC direkt.

Rengöring med lösningsmedel bör göras med en mindre aggressiv kemikalie så som isopropanol. Undvik aceton som bryter ner plasten.

Välja lim till PVC

För styv PVC, så är strukturella lim så som 2-komponents epoxi eller 2-komponents akrylatlim ett lämpligt val när man vill uppnå en stark och styv fog. För mindre detaljer kan även cyanoakrylat fungera fint. Det är generellt lättare att limma denna typ av PVC jämfört med andra typer.731 1 x 20g HR.jpg

För mjuk PVC med mycket mjukgörare, kan cyanoakrylat-lim vara ett bra val. Gärna ett något flexibelt så som Permabond 2050, Permabond 731 eller 2-komponentsalternativet Born2Bond Flex. UV-härdande akrylatlim kan också passa om ena substratet släpper igenom ljus för härdningen.

För "grön" PVC, finns en risk att härdningen av cyanoakrylat störs ut. Då kan ett cyanoakrylatlim med "surface insensitivity" så som Permabond 792 testas.

Långtidstestning

Då PVC-plast, som vi lärt oss nu, kan innehålla stora mängder mjukgörare, och dessa mjukgörare kan migrera och då ta sig in i limmet och påverka dess egenskaper, kan testning av långtidshållfasthet vara en fördel.

Vill du ha hjälp att välja?

Ta hjälp av våra tekniska experter.


 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer