Limma silikon - så lyckas du

Silikon kan vara svårt att limma, framför allt på grund av dess låga ytenergi och höga elasticitet. Men det är helt klart möjligt!

 


Limma silikon med silikonlim

Silikon limmas bäst med silikonlim. Vilket silikonlim som passar bäst beror på vilken typ av silikon det är som ska limmas.

Om du inte redan vet vilken typ av silikon din detalj består utav så brukar det oftast gå att hitta i det tekniska databladet för produkten.

Titta efter benämningar som additionshärdande, platinahärdande eller kondensationshärdande, fukthärdande.

 

Två typer av silikonlim som fungerar

  • Ett fukthärdande, 1-komponents silikonlim går att använda i de flesta fall. Nackdelen kan vara att härdningen tar lång tid. Fördelen med dessa typer av lim är att de är enkla att dispensera (inget blandningssteg).
  •  Ett 2-komponents silikonlim som härdar med hjälp av en platina-katalysator (så kallade additionshärdande silikoner) är känsliga för inhibering, eller ”gifter”. Bland dessa potentiella gifter finns tenn (Sn) som är den vanligaste katalysatorn i ett kondensationshärdande system. Alltså – använder du ett 2-komponent silikonlim på en kondensationshärdad silikon kan det hända att limmet inte härdar. Använd därför i första hand denna typ av silikonlim till additionshärdade silikondetaljer. Fördelar med att använda ett 2-komponentslim är att det är lättare att kontrollera härdhastigheten genom att variera temperaturen – och att det går betydligt snabbare att härda, jämfört med fukthärdande silikonlim.

 

Limma silikon med snabblim

Förutom silikonlim så finns det även möjlighet att limma silikon med cyanoakrylat (snabblim).

För att få bästa möjliga resultat så behöver du först applicerat en primer på ytan (till exempel Permabond POP). Sedan applicerar du ett flexibelt cyanoakrylatlim (till exempel Permabond 2050) som nu med hjälp av primern fäster.

Denna metod passar bäst till mindre detaljer som inte ska befinna sig i så extrema miljöer.

 

Kontakta gärna oss om du behöver hjälp att välja lim.
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer