Limpistol till 2-komponentslim - en användningsinstruktion

Vår limpistol MANDOS50MR passar de allra flesta mindre patroner med 2-komponentslim från 3M, Araldite, Permabond mm. Så här använder du den.

limpistol.png

Titta gärna på videon nedan för att lära dig hur du sätter ihop limpistolen samt doserar ditt lim på bästa sätt.

Vilka limmer passar limpistolen till?

Limpistolen MANDOS50MR passar till alla dubbelpatroner/duopatroner/cartridges med volym mellan 38 – 50 ml och blandningsförhållande 1:1, 2:1, 4:1 och 10:1. Det kan vara konstruktionslim från till exempel 3M, Permabond, Araldite, ALH Systems, Bostik Born2Bond och silikonlim från till exempel Nusil.

 

Instruktioner

 

Steg 1 – Anpassa pistolen till ditt lim

Välj huvud och matare/tryckstång utifrån din limpatron. Det väljs utifrån vilken botten din limpatron har (är den rundad eller rektangulär?) och limmets blandningsförhållande. Är du osäker så kolla upp blandningsförhållandet i det tekniska databladet för ditt lim eller fråga oss.

 

Steg 2 – Montera pistolen

Montera ihop pistolens tre delar och sätt i limpatronen. Du kan självklart ändra kombinationen av delar vid ett senare tillfälle för att passa flera lim så spara de delar du inte använder. De kanske kan vara till hands i framtiden!

 

Steg 3 – Balansera limpatronen

Det är viktigt att både A- och B-komponent kommer ut i rätt mängd för att det ska bli rätt blandningsförhållande. Ibland kan limmet i en dubbelpatron vara obalanserat mellan A- och B-komponent eller så kanske ena komponenten är igensatt så att bara den ena dispenseras.  Därför så kan det vara bra att pressa ut lite lim för att se till så att allt ser bra ut innan mixerröret sätts på.

 

Steg 4 – Mixerrör

Nu är det dags att sätta på mixerrör. Oftast kommer rätt mixerrör med limmet men om du är osäker så fråga oss så hjälper vi dig så att det blir rätt. Mixerrör kan ha olika fästen, längd (antal mixerelement) och form.

 

Steg 5 – Dosera

Du är nu redo att dosera limmet. Det kan vara bra att slänga den första strängen lim som kommer ut från mixerröret (riktlinje: ca ett mixerrörs längd). Tänk på att vid stillastående så har du ungefär så lång tid som brukstiden/pot life (står i limmets tekniska datablad) innan limmet har härdat i mixerröret och detta behöver bytas ut.

 

Steg 6 – När du är klar

Lämna gärna mixerröret på patronen till nästa gång. Då får du både en bra påminnelse om vilket mixerrör som passade till limmet och så slipper du riskera att A- och B-komponent kommer i kontakt vid mynningen och sätter igen patronen när du sätter på korken. Nästa gång du vill använda limmet så byter du bara ut mixerröret till ett nytt och kör vidare som vanligt.

 

Frågor?

Kontakta oss gärna.

 


 

 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer