Molykote BG-20: Fallstudie i smörjning av berg-och-dalbana

Molykote BG-20 är ett smörjfett som sedan många år används i berg-och-delbanor på Six Flags i USA. Läs mer om varför den är ett så bra val!

Molykote® Smörjfett håller igång hjullager och skrik!

  • Kund: Six Flags Great Adventure
  • Plats: Jackson, New Jersey
  • Problem: Smörjfett för berg- och dalbana var dyrt och svårt att få tag på.
  • Vald produkt: Molykote BG-20 esterbaserat högprestandafett

Fallstudie

När man åker berg- och dalbana är det inte så ofta man tanker på att nöjet är beroende av ett bra smörjfett.

Bakgrund och problem att lösa

Men John Kuschyk, underhållsansvarig, glömmer det aldrig. Vagnhjullagren på den 1200 meter långa berg- och dalbanan behöver smörjas var 7e, eller var 10e, dag, under säsongen, från mars till oktober, då går det åt fett med fett!

Kuschyk och parken har prioriterat 2 saker för berg- och dalbanan. Den första är säkerheten. Den andra är en snabb och läskig tur. Båda bygger på ett smörjfett som fungerar perfekt under varierande temperaturer från vårkyla, till sommarhetta, som flyter problemfritt i lager, och som inte skapar motstånd i hjullagren.

När berg- och dalbanan byggdes, specificerades att hjullagren skulle smörjas i ett oljebad.

Ett stort problem var att navkapslarna flög av, vilket ledde till att oljan läckte ut. Detta problem löstes genom att navkapslarna tätades bättre samt att oljan ersattes med ett smörjfett. Navkapslarna är ej helt täta, så varje vecka måste nytt fett tillföras.

Fettet som ursprungligen valdes var mycket dyrt. Innan 1998 års säsong sökte Kuschyk efter ett mer kostnadseffektivt smörjmedel som mötte parkens höga krav.

Lösningen: Smörjfettet Molykote BG-20

Han bad parkens lagerleverantör att hitta en bättre lösning. Lagerleverantören återkom med Molykote® BG-20 högprestandafett, som även gick att köpa lokalt för 1/5 del av priset för det gamla smörjfettet.

Molykote BG-20 är ett esterbaserat smörjfett med litiumkomplextvål. Det kombinerar brett temperaturområde, -45°C to 180°C, nästan som ett silikonfett, med hög lastupptagningsförmåga, nästan som om det vore förstärkt med fasta smörjmedelspartiklar. Med andra ord perfekt för berg- och dalbanor.

Kuschyk fasade försiktigt in det nya fettet, genom att testa det på hälften av hjullagren på ett 7 tågssläp. När han ganska snabbt såg fördelarna, bytte han på samtliga hjullager.

Numera går berg- och dalbanan som smort, med den kostnadseffektiva lösningen, tack vare Molykote® BG-20.

Parkens gäster har ingen aning att de åker på ett kostnadseffektivt smörjfett. En del tycker till och med att det går snabbare nu för tiden, men vem har tid att tänka på sånt, när alla skriker av skräckblandad förtjusning.

Mer info om Molykote BG-20?

KLICKA HÄR  för att komma till datablad mm. Molykote är ett varumärke från  DuPont.

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer