Olika typer av kretskortslack
Kretskortslack varierar i form av kemisk bas, härdningsprocess och hur de bäst appliceras. Vi går igenom vad du har att välja bland.
Kretskortslack varierar i form av kemisk bas, härdningsprocess och hur de bäst appliceras. Vi går igenom vad du har att välja bland.
Elektroniska system med kretskort (PCB) finns idag i alla miljöer. Kretskortslack (conformal coating på engelska) har tagits fram för att skydda kretskort och dess komponenter från de miljöer de kan utsättas för, så som värme, smuts, damm, fukt och annat som kan skada dem. Dessutom kan en de ge en extra säkerhet i kritiska tillämpningar.
Vid val av en kretskortslack finns det många olika faktorer att ta hänsyn till. Den viktigaste frågan att börja med kan vara i vilken miljö kretskortet kommer att befinna sig i och vad lacken ska skydda mot.
Det finns många typer av kemi som en kretskortslack kan vara baserad på: akryl, silikon, uretan, epoxi eller andra special-formulerade material.
Akryl-baserade kretskortslack är vanliga att använda i generell industri. De är relativt enkla att applicera (finns ofta till och med i sprayburk), härdar snabbt i rumstemperatur och är enkla att få bort om det finns behov av omarbetning..
Polyuretan-baserade kretskortslack är ofta både mer beständiga mot nötning och repor samt kemikalier. Det innebär förstås också att det blir svårare att omarbeta dem. Härdtiden är generellt längre än för akryler om det inte gäller en 2-komponentsprodukt. Innehåller isocyanater.
Epoxi-baserade är inte lika vanliga men har hög tålighet mot det mesta. Ger en hård beläggning och dess höga mekaniska styrka gör att den är svår att få bort för omarbetning.
Silikonbaserade kretskortslack har fördelen att de ofta är betydligt mer arbetsmiljövänliga. Till skillnad från övriga typer är silikon mjukt och flexibel och skyddar även kretsar med känsliga komponenter som annars kanske skulle gå sönder under termisk cykling eller mekaniska stötar eller vibrationer. Silikoner är den mest temperaturtåliga typen av kretskortslack och tål ofta upp till 200 ˚C. Silikons kemikalietålighet är också hög. Av dessa anledningar passar silikoner ofta bra även i mer krävande applikationer inom till exempel bil-, olje-, flyg- och rymdindustrin (låg-utgasande). Finns även medicinskt klassade produkter, även för implantering.
Parylen-coatings kan man använda i specialfall så som medicinska eller militära applikationer där kretskortet ska befinna sig i mycket tuffa miljöer. Applicering måste ske på extremt rena ytor via en speciell process som vid namn vapor deposition polymerization.
De flesta av ovan nämnda typer av kretskortslack härdar med olika metoder beroende på vilken produkt du väljer.
För akryl- uretan- och epoxibaserade produkter är den vanligaste metoden avdunstning av lösningsmedel och efterföljande härdning. Nackdelen med lösningsmedelsbaserade produkter är att lösningsmedlet ofta omfattas av regler och bestämmelser för hantering, utrustning och skydd.
Kretskortslack utan lösningsmedel, så som silikoner, kan vara fukthärdande. Det innebär att de härdar utifrån och in. Ytan härdar först och är för silikon klibbfri inom ca. 10-15 minuter. Däremot tar full härdning betydligt längre tid.
Värmehärdning ger en kortare härdtid men kräver också utrustning i form av ugnar. En nackdel kan vara att lacken får högre krympning så att känsliga komponenter kan ta skada. Se också till att kretskortet och dess komponenter tål den temperatur som lacken kräver för härdning. I många fall krävs minst 100 ˚C.
Ljushärdande, eller UV-härdande, kretskortslacker har den i särklass kortaste härd-tiden (vi pratar sekunder) och passar bra för snabba produktionsserier. UV-härdande kretskortslack kräver en speciell UV-lampa. Tänk på att ljuset från lampan behöver nå alla delar av den applicerade lacken för att härda. Om det finns skuggade områden kommer de att behöva härda med en sekundär härdningsmekanism som vissa UV-härdande kretskortslack har.
En annan viktig faktor vid val av kretskortslack är hur du vill applicera den.
Doppning eller sprayning är de vanligaste metoderna för applicering av kretskortslack. I de fall där vissa komponenter inte får bli täckta behöver du använda någon typ av maskering. Om inte sprayning med robot eller annan mycket noggrann metod används för applicering det vill säga. Applicering med pensling kan du använda för mindre jobb men var medveten om att resultatet lätt blir ojämnt. Dock är det ofta lämpligt vid reparationer.
För att appliceringen ska bli så bra som möjligt bör viskositeten på kretskortslacken vara anpassad till både appliceringsmetod och kretskortet i sig. Till exempel kan ett kretskort med många höga komponenter kräva en tjockare lack och komplicerade designer kanske passa bäst med doppning.
För att med enkelhet kunna utföra kvalitetskontroll av appliceringen så kan det vara en idé att titta på kretskortslack som innehåller fluorescerande ämnen. Speciellt med tunnare coatings som är svåra att se med blotta ögat. Denna tillsats gör att lacken enkelt går att se under UV-ljus med hjälp av en blacklight.
Electrolube AFA: Lösningsmedelsbaserad kretskortslack av akryl.
Dymax 9482: Akryl-baserad UV-härdande kretskortslack med sekundär fukthärdning för skuggade områden.
Dymax 9-20557: Akryl-baserad UV-härdande kretskortslack med sekundär värmehärdning för skuggade områden.
DowSil 3140: Fukthärdande silikon.
DowSil 1-2577 Low VOC Conformal Coating: Lösningsmedelsbaserad silikon med lite högre hårdhet för bättre nötningsbeständighet.
Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.
Läs merLim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg
Läs merLimma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på
Läs mer2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.
Läs merNu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.
Läs mer