Ompackning av lim till mindre sprutor

Ibland kan limmet du valt behöva packas om till en förpackning som passar din limningsprocess bättre, ofta mindre sprutor. Få tips här!

Ibland när du ska limma mindre detaljer eller kanske när du vill använda dig av en doseringsutrustning eller en bordsrobot fungerar inte alltid ett lims originalförpackning så bra. Vid sådana tillfällen så kan det vara en god idé att packa om limmet till mindre sprutor. Vi ska här gå igenom hur du gör ompackning av lim till sprutor på ett enkelt och säkert sätt!

I videon nedan visar vi dig hur du på ett enkelt sätt kan packa om lim så som exempelvis silikon eller MS-polymer till mindre sprutor.


Instruktionsvideo för ompackning av lim till sprutor


Trögflytande lim i patron

Många 1-komponentsprodukter så som silikonlim eller MS-polymerer säljs i patroner mellan 290 och 330 ml. Dessa dispenseras med en skelettpistol (alternativt lyfttrycksdriven eller batteridriven limpistol). Många av dessa typer av lim är trögflytande.

Vid ompackning av lim till sprutor kan limmet föras över till den tomma sprutan utan kolv och utan förslutare. Med denna metod så knuffas luften ut ur sprutan under tiden du fyller på den. Sedan sätts kolven i – fortfarande utan förslutare – för att kunna trycka ut all luft. Stanna när limmet kommit ända ut i sprutans spets och förslut då sprutan genom att sätta på korken (även kallad förslutaren).

ompackning-av-lim.png
Ompackning av trögflytande lim till sprutor.


Ordning:
1. Lim
2. Kolv
3. Förslutare


Trögflytande lim i tub

En annan vanlig förpackningstyp för exempelvis silikoner och MS-polymerer är 90 ml tub. Denna typ av tuber är smidiga som de är i många fall men det kan ändå vara svårt att få till en jämn och fin dosering med dom på grund av att det endast går att hantera dem manuellt. För att packa om ett trögflytande material från tub till en spruta gör du på precis samma sätt som med patron. Ett tips är att använda en så kallad nyckel för att få ut så mycket som möjligt ur tuben.

efd-sprutor.png
Lexikon för sprutdelar

 

Lättflytande lim

För ett lättflytande lim kommer metoderna ovan inte att fungera lika bra utan då med stor risk för kladd. För att limmet inte ska rinna ur tippen så sätt på förslutaren i förväg. Häll sedan i limmet (som kan komma från vilken typ av förpackning som helst). Men kom ihåg att se till att lämna utrymme för kolven.

Nu är det pilliga att få i kolven. Ett tips är att vinkla den lite och nästan böja in ena kanten för att släppa ut så mycket luft som möjligt


ompackning-av-lim-2.png

Ordning:
1. Förslutare
2. Lim
3. Kolv

 

Vid luftbubblor i sprutan

Det är lätt hänt att det blir lite luftbubblor i sprutan trots allt. Om det nu uppstått luftbubblor kan du centrifugera sprutorna med tippen uppåt. Sedan, efter centrifugeringen, kommer luften att ha lagt sig mot toppen och du kan enkelt trycka ut den.

 

ompackning-av-lim-3-1.png
Centrifugera sprutorna med tippen uppåt för att bli av med luftbubblor.

 

Artiklar som används i videon:

COX Manuell doseringspistol för 310 ml
Sprutor i form av cylinderbehållare och kolv av varumärket Nordson EFD (3-55 cc finns tillgängliga)
Nordson EFD Förslutare
Konisk plastnål från Nordson EFD

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer