Problem med härdning av RTV silikon (1-komponent)

Hur du felsöker om ditt silikonlim inte härdar som det ska.

Så kallade RTV-silikoner, eller fukthärdande silikoner, eller 1-komponentssilikoner – kärt barn har många namn – är mycket enkla att använda. Det är bara att applicera produkten och vänta på att härdningen ska ske och i slutändan så har du en gummiliknande fog.


Men mitt silikonlim härdar inte? Det är ovanligt att dessa lim ställer till problem men här nedan kan du få lite hjälp med felsökning om så skulle vara fallet.


Luftfuktighet

Grundtanken är att dessa typer av lim kräver fukt för att härda. Vattenmolekylerna i luften reagerar med en stabilisator som finns i limmets formulering. När denna stabilisator försvinner, kan limmet härda.


Fukten kommer från omgivande luft och det är alltså den aktuella luftfuktigheten som bestämmer takten. Generellt brukar man rekommendera en luftfuktighet på mellan 40 – 60 % för bäst resultat. I databladen så kommer hastigheter vara angivna för ”normal” luftfuktighet och temperatur vilket innebär i de allra flesta fall 50 % RH och 23 ᵒC. Alltså kan dina förhållanden, och därmed härdningshastighet, skilja sig från databladets.


Det går även med lägre luftfuktighet, ända ner till 20 % ungefär, men det kommer då att ta betydligt längre tid vilket ibland kanske kan uppfattas som att det inte härdar alls.


Över ca 70 % luftfuktighet så finns det risk att vattnet mättar silikonlimmets yta och skärmar av resten av limmet från att härda effektivt genom att bilda ett sorts skal. I värsta fall kan du se effekten att limmet blir nästan klibbigt och aldrig riktigt härdar ordentligt till det gummimaterial som vi förväntar oss.

 

Fogutformning

Det för oss in på den andra felfaktorn: att fukten inte når fram till limmets yta. Det handlar om att du har en helt instängd fog eller att fogen är för djup (räknat från den kant där limmet har kontakt med luften). De flesta silikonlim härdar ungefär 2-3 mm på djupet per dygn vid normala förhållanden. Takten saktas av ju längre in i limmet du kommer så en tjockare bit tar ofta flera dagar att härda igenom.

 

Temperatur

Efter härdning är silikonlim bland de mest temperaturtåliga. Men- ett silikonlim i ohärdad form bör inte utsättas för mer än max 60 ᵒC då det kan förstöra den kemiska strukturen. Vissa höjer temperaturen för att snabba på reaktionen något vilket är helt ok, men undvik alltså för höga temperaturer då det kan permanent skada.


Temperatur påverkar också härdhastigheten till viss del. Det kommer att ta längre tid vid låga temperaturer och snabbas på något vid högre.


Snabb check för felsökning:

1.    Hur ser det ut med luftfuktighet och temperatur i lokalen idag? Är den lägre eller högre än vanligt?
2.    Kan fukten nå min limfog effektivt eller är den helt instängd eller för djup?
3.    Har det skett någon förändring i produktion? Till exempel ett nytt rengöringsmedel, nya material eller något annat som kan påverka resultatet? Även små förändringar kan påverka mycket ibland.
4.    Fundera över om felet uppkommit ibland, ofta, har det varit kopplat till en viss batch? Har det varit en enstaka i denna batch eller alla? Under en viss tidperiod? Dessa frågor kan hjälpa till i felsökningen.
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer