Smörjpunkter för applikationer inom fordonslager

Läs här om smörjpunkter för applikationer inom fordonslager. Högpresterande smörjmedel som fungerar i mycket krävande fordonslagerapplikationer.

Överlägsen produktprestanda, lägre övergripande underhållskostnader och ett lägre miljöavtryck bidrar till att möta ökande konsumentförväntningar. För biltillverkare ger detta möjlighet att erbjuda förlängda garantier och förbättrad produktivitet genom bättre och säkrare livslängd på komponenter.


Smörjpunkter för applikationer inom fordonslager.

Här har vi listat vilka högpresterande smörjmedel som fungerar i mycket krävande fordonslagerapplikationer.

 

Pålitliga högpresterande PFPE smörjmedel från Chemours kan stå upp även till extrema förhållanden. Krytox™ oljor och fetter har bevisade vetenskapliga och tekniska egenskaper för att lösa de mest kritiska problemen inom bilindustrin. Överlägsen produktprestanda, lägre övergripande underhållskostnader och ett lägre miljöavtryck bidrar till att möta ökande konsumentförväntningar. För biltillverkare ger detta möjlighet att erbjuda förlängda garantier och förbättrad produktivitet genom bättre och säkrare livslängd på komponenter.


För att läsa mer om vårt utbud av Krytoxprodukter, se här!

 

Krytox ™ oljor och fett är baserade på perfluoropolyeter (PFPE) oljor. Dessa syntetiska fluorerade smörjmedel används under extrema förhållanden, såsom kontinuerliga höga temperaturer upp till 288 ° C och högre temperaturer under kortare perioder, beroende på val av produkt. Krytox ™ oljor och fett är exceptionellt säkra, pålitliga och erbjuder miljöfördelar samt betydligt längre smörjmedelslivslängd.

Dessa oljor och fetter kommer inte att brinna eller stödja förbränning, inte heller i 100% flytande eller gasformigt syre, och de kommer inte heller att brytas ner i närvaro av aggressiva kemikalier.

I fordonsapplikationer ger Krytox ™ oljor och smörjmedel mycket bra lågtemperaturegenskaper, samtidigt som prestandan uppehålls vid höga temperaturer. Dessa oljor och fetter kan öka livslängden för kritiska komponenter, så att de kan gå tystare och leva längre, för överlägsen, pålitligare drift.  Se vår broschyr med produkter här!

krytox_descr_distrib_h_full_cmyk-002.jpg

I fordonsapplikationer ger Krytox ™ oljor och smörjmedel mycket bra lågtemperaturegenskaper, samtidigt som prestandan uppehålls vid höga temperaturer.


Flera kvaliteter av Krytox ™ -olja och fett är lämpliga för fordonsanvändning, beroende på typ av applikation och vilket temperaturområde som efterfrågas. I tabellen ovan listas de vanligaste typerna som för närvarande används.

Har ni frågor vilka produkter ni ska använda er av, kontakta vår smörjmedelsexpert, Joakim Selin!

 

Välkända Krytox™  applikationer i fordon

FLÄKTKOPPLING

En termostatstyrd fläktkoppling driver kylfläkten. Lagrena som stöder drivaxeln för denna koppling uppvisar ofta höga temperaturer. Om dessa lager nöts och börjar haverera, går kylfläkten mindre effektivt. När detta inträffar kan motorn överhettas, och eventuellt motstånd i fläktkopplingens rotation kan minska värdefull effekt från motorns drivaxel, vilket ytterligare reducerar motorns effekt. Krytox ™ smörjmedel har låg volatilitet och hög viskositet, vilket ger lång livslängd och utmärkt smörjning till fläktkopplingen under dessa höga temperaturförhållanden.

 

GENERATORN

Generatorn är vanligtvis bältdriven av motorn och levererar el till basala bilfunktioner som strålkastare, radio, etc. medan bilbatteriet laddas upp. När elen alstras, blir generatorn och därmed lagren mycket varma. Standard smörjmedel bryts ner i denna extremt höga temperaturmiljö, vilket leder till haveri på generatorlagret. När lagren nöts och börjar haverera, kan de öka generatorns rotationsmotstånd. Detta minskar generatorns prestanda och berövar effekt från resten av bilen. Kanske ännu mer kritiskt, om generator lagrena havererar, kommer generatorn att haverera och fordonet stannar. De högre effektgeneratorerna som används i dagens fordon avger en enorm mängd värme, vilket kräver avancerad och pålitlig värmestabilitet och prestanda som hos Krytox ™ fett.

 

KOPPLINGSLAGER

Pilotlagren stöder växellådans kopplingsända. Om smörjmedlet i styrlagret misslyckas kommer själva växeln att haverera. Pilotlager smorda med Krytox ™ högpresterande smörjmedel kommer att fungera längre och fungera bättre jämfört dito smorda med andra syntetiska smörjmedel på grund av Krytox ™ -produkternas höga belastningsförmåga, kemiska inertitet och betydligt bättre oxidationsstabilitet.

 

KYLFLÄKT

För att maximera prestanda måste en bils motor köra vid sin optimala temperatur (vanligtvis runt 93 ° C), som styrs av kylsystemet. En komponent i systemet är kylfläkten, som blåser luft genom radiatorn, tar bort överflödig värme. Fel i kylfläktens lager leder till att fläkten havererar, vilket i sin tur leder till överhettning av motorn. De sintrade lager som används i kylfläktar havererar ofta på två sätt: antingen förångassmörjmedlet eller så bryts det ned genom oxidation. Användningen av Krytox ™ förhindrar båda dessa sätt att haverera, på grund av dess låga avgasning och dess oöverträffade motståndskraft mot oxidation.

 

TUNGA LASTBILSKOPPLINGAR

I många tunga lastbilar har motorerna en mycket lägre övre gräns för varvtalet. För att förhindra att motorn förstörs, används en automatisk koppling. När den inställda maximala varvtalsgränsen är uppnått, kopplar den automatiska kopplingen ifrån och meddelar föraren att han skall växla. Detta både förhindrar motorskador och gör det enklare för föraren. Lagerna i kopplingen är kritiska för dess funktion och måste få tillräcklig smörjning för att fungera korrekt. Smörjning med Krytox ™ medium viskositets smörjmedel med låg volatilitet minskar risken för att lagren havererar med de frekventa växlingsbytena och de höga belastningarna som uppkommer under dessa lastbilars långa och hårda livstid.

 

ANDRA APPLIKATIONER

Krytox ™ smörjmedel används vanligtvis för att förlänga livslängden för chassikomponenter och kraftöverföringskomponenter inklusive:
• Låsningsfria bromsar
• Generatorer
• Kopplingslager
• Remskivor
• CV / universalleder
• Hjullager
• Kylfläktmotorer

 

Designfördelar med Krytox™  smörjmedel

• Öka temperaturtålighet
• Underhållsfri drift
• Ökad livslängd
• Motstånd mot extrema miljöer
• Brandsäkert
• Låg ljudnivå

 

Rekommenderad lagerfyllning

På grund av överlägsen prestanda och högre densitet kan fettfyllning med Krytox ™ smörjmedel reduceras utan att livslängden reduceras. Medelbelastade lager med DN-värden (inre ID i mm x rpm) på 50 000-200 000 kan fyllas till 35%. För applikationer med högre hastighet kan fettfyllningen minskas till 25%.

 

Hållbarhet hos smörjfilmen

Krytox ™ smörjmedel har visat sig ha en överlägsen filmhållfasthet under extrema belastningar jämfört med syntetiska kolväten, avancerade estrar, polyalkylaromater, etc. Testresultat har publicerats av NASA Lewis Research Center i ASLE-transaktioner.

 

Betydligt längre lagerlivslängder

Krytox ™ smörjmedel har testats med ASTM och DIN lagertest vid hastigheter som sträcker sig från 10.000-20.000 rpm för att visa förlängd livslängd.

 

För ytterligare information, besök gärna Krytox hemsida!

 


 

 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer