Undvika bubblor i limfogen - så gör du

Luft är svår att komma undan, och ofta letar den tyvärr sig in i limfogar. Vi går igenom vad du kan tänka på för att minimera luftbubblor i lim.

Luftbubblor vill vi gärna undvika att få in i limfogen. Förutom det mest självklara, att lim sammanfogar betydligt bättre än luft, så kan bubblor leda till framtida problem  vid temperaturväxlingar och annat då luften expanderar. Det kann till och med leda till att limmet får sprickor om vi har otur.  Bubblor gör också limfogen mindre tät och skapar en väg för läckage att ske.  Förutom detta har vu också den estetiska aspekten - vill vill ofta gärna ha en snygg limfog också.

Luftbubblor i själva limmet

Luft kan smyga sig in i själva limmet så att du, när du dispenserar det, även dispenserar ut limbubblor. Luften kan  komma in i limmet från till exempel en skumpig transport,  hanteringen av limförpackningen eller kanske vid ompackning av limmet till en annan förpackning. Oavsett kan det vara bra att bli av med dessa bubblor om du stöter på detta problem.  Är det ett hyfsat lättflytande lim brukar det kunna räcka med att helt enkelt låta limmet vila och låta luftbubblorna stiga till ytan.  Om inte, så kan centrifugering eller vakuum hjälpa.  Se bara till att inte ha för mycket vakuum för länge på lim som har någon form av lättflyktiga ämnen - det kan påverka limmets egenskaper. Centrifugering kan också vara bra att vara försiktiga med i fall där limmet har tunga patriklar i sig, så som termsikt eller elektriskt ledande lim. För kraftig centrifugering kan göra att limmet skiktar sig. 

OBS! Avlufta aldrig ett anaerobt lim. Luften finns där av en anledning - för att limmet inte ska härda i flaskan.

Vill du få tips om hur du på bästa sätt kan packa om limmet till mindre förpackning - utan att få in limbubblor. Klicka här.

 

Designa limfogen för att undvika luftinneslutningar

Fogdesignen bör se till så att luften har någonstans att ta vägen då limmet fyller upp fogen. Till exempel kan  en så kallad tonge-and-groove fog vara fördelaktig att inte göra fyrkantig utan lite rundad, åtminstone på ena sidan. Du kan också fundera över monteringen.  Större platt yta på en annan platt yta gör att luften har en lång väg för att ta sig ut. Kanske går ena biten att böja lite grann för att komma in med en vinkel?

 

Dispensering för att undvika bubblor i limfogen

När det gäller själva dispenseringen så finns det lite att tänka på.

Ett enkelt sätt att undvika luftbubblor pga blandning av komponenter eller själva dispenseringen är att använda en dubbelpatron. Då är limmet luftfritt och blandas även luftfritt i ett mixerrör. Som bonus slipper du väga upp komponenter eller blanda dessa manuellt. Om du ska blanda för hand, försöka att röra komponenterna istället för att "vispa" för att minimera mängden luft som blandas in., samtidigt som du naturligtvis ska röra om noggrant och komma ihåg att skrapa även i kanterna av behållaren. 

Att automatisera dispenseringen av lim kan vara ett fantastiskt sätt att minimera bubblor på. Med lagom viskositet och rätt reologi kan du använda ventiler som suger tillbaka limmet för att förhindra att det droppar mellan dispenseringar, utan att för den sakens skull suga in luft. 


Fundera över VAR du applicerar limmet. För att se till så att luften har någonstans att ta vägen, helst utan att behöva knuffa undan limmet. Kanske speciellt viktigt om du ska limma gängade  eller cylinderformade detaljer.

Mönstret på limsträngen är också viktigt att fundera över.  Tänk återigen på att lämna väg åt luften att smita ut. Antingen om du kan lägga en enkel sträng, eller om  limytan är för bred för det, lägg som ett sicksack-mönster. Undvik alla former av cirklar eller annat "instängande".

Bubblor i limfog 2.png

Bubblor i limfog 4.png

Lika så ska du om möjligt undvika att sprida ut limmet över en större yta. Det brukar nästan alltid leda till en mängd luftbubblor i form av inkapslad luft som inte kan ta sig ut. Prova istället att lägga som ett kryss med lite extra lim i mitten. När du sedan pressar ihop detaljerna bör luften pressas ut mot sidorna. På det här sättet limmar man till exempel displayer.

Bubblor i limfog 3.png

 

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss gärna för råd.

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer