Välj rätt kretskortslack av silikon

DOWSIL ™ har kretskortslack av silikon med många flexibla alternativ för bearbetning, skydd och prestanda. Vi går igenom hur du väljer rätt produkt för dina behov.

 

Varför använda en kretskortslack av silikon?

I ett ord: tillförlitlighet. Mångsidigheten i silikonkemi möjliggör designfrihet, ökar bearbetningsalternativen, breddar prestandaparametrarna och introducerar unika alternativ för hållbara och miljövänliga val. Jämfört med organiska typer av kretskortslack (till exempel akryl-baserade eller polyuretan-baserade) erbjuder kretskortslack av silikon flera värdefulla fördelar:

silikonbaserad kretskortslack termisk stabilitet    silikonbaserad kretskortslack stressavlastning    Lösningsmedelsfri silikonbaserad kretskortslack

Temperaturtålighet

Silikoner fungerar pålitligt vid ett mconformal-coatings-dowsil.jpgycket brett temperaturområde. Silikoner tål långvariga temperaturer så låga som -45 °C och så högt som 150 °C – ett mycket bredare område än organiska beläggningar, som tenderar att brytas ned vid sådana extrema temperaturer. Många silikoner kan till och med motstå kortsiktig exponering för temperaturer upp till 250 °C.

Spänningsavlastningdowsil-conformal-coatings.jpg

Silikonbaserade kretskortslacker finns i ett utomordentligt brett sortiment med varierande hårdhet, samt extremt mjuka och flexibla alternativ med mycket låg modul. Det innebär att de levererar bättre spänningsavlastning på känsliga kretskortskomponenter under termisk cykling.

Lösningsmedelsfri 

De flesta silikonbaserade kretskortslacker ärconformal-coatings-dow-corning.jpg lösningsmedelfria, vilket gör dem till ett säkrare materialval arbetsmiljömässigt. Utan lösningsmedel är det också enklare att undvika nya regler och krav för hantering och bearbetning.

Dessutom har ofta silikon betydligt lägre hälso- och miljöklassificeringar än sina organiska motsvarigheter.

Att välja kretskortslack av silikon

Det finns några egenskaper som kan vara viktiga att fundera över.

1. Välj viskositet

Silikonbaserade kretskortslack finns i många olika viskositeter för att hjälpa dig att uppfylla alla dina krav på bearbetning och applikation.

Låg viskositet för höghastighetsproduktion

Kretskortslack med låg viskositet passar bra till höghastighetsproduktion inklusive manuella eller automatiska dispenseringsmetoder så som spray-, flödes-eller jetting-teknik. Mer lättflytande kretskortslacker är också lämpliga att använda när du vill att lacken ska rinna genom vior eller under chip.

Högre viskositet för större kontroll innovative-comformal-coatings-300x292.jpg

Kretskortslack med högre viskositet ger ökad kontroll över hastigheten och avståndet som lacken flödar. Det kan vara viktigt för att förhindra att materialet sprids till områden den inte får. Silikoner med högre viskositet möjliggör också tjockare beläggningsskikt med endast en applicering. Vissa kvaliteter kan även ge en stabil beläggning på höga komponenter på kretskortet.

2. Välj typ av härdning

Silikoner är mångsidiga och har flexibla härdprofiler för att du ska kunna välja den optimala lösningen för din produktionslinje, volym eller applikation.

Snabb fukthärdning

Dessa typer av kretskortslacker härdar snabbt vid rumstemperatur för att ge en ”dispensera and var klar”-lösning. Fukthärdningen gör att kretskortslacket är klibbfritt inom ca 10 minuter i rumstemperatur och normal luftfuktighet. De belagda kretskorten är sedan redo att fortsätta längs produktionslinjen. Detta gör dem till perfekta alternativ för högvolym-produktioner.

Fukthärdning med ökad arbetstid

Silikonbaserade kretskortslack i denna kategori härdar också vid rumstemperatur men ger längre tid för materialet att flöda över stora eller komplexa kretskort. De är också den föredragna lösningen för applikationer som kräver en tjockare beläggning av lack.

Värmehärdning

Värmehärdande kretskortslacker kallas ibland för ”command cure” på grund av den kontroll som de tillåter över härdtid. Kretskortslack i denna kategori är det du väljer när din produktion kräver full härdning på under fem minuter. De kan också ge lägre påfrestning ombord komponenter under termisk cykling. Ett krav är att kretskortet tål härdningstemperaturen.

3. Välj din hårdhet

Silikoner kan leverera lägre modul än någon typ av organiskt baserad kretskortslack. Detta gör dem idealiska för att minimera stress på små, fina trådar eller känsliga lödningar. Men silikon är mångsidig och dess kemi möjliggör också hårda beläggningar med nötningsbeständighet som närmar sig akryl- eller uretanlösningar. Oavsett vad din tillämpning kräver finns det en silikon med rätt durometer (hårdhet) för att möta dina krav.

Högsta spänningsavlastning (<15 Shore A)

De mjukaste silikonbaserade kretskortslackerna maximerar stressavlastningen på mycket tunna trådar eller de allra mest känsliga komponenterna under termisk cykling.

Normal spänningsavlastning (15 Shore A till 40 Shore A)

Det perfekta alternativet till sköra organiskt baserade beläggningar. Silikoner inom denna kategori erbjuder en optimal kombination av spänningsavlastning och skydd mot tuffa miljöer som fukt, damm, vibration och slag.

Nötningsbeständiga (40 Shore A till 25 Shore D)

Silikoner i denna klass härdar till att bilda hårda men sega beläggningar. De kan jämföras med akryl – förutom det att silikoner ger betydligt större flexibilitet och fungerar tillförlitligt vid mycket högre och lägre temperaturer.

4. Välj gärna en lösningsmedelsfri silikon

Medan det finns lösningsmedelsbaserade elastoplastiska silikon-lack som efterliknar hårdheten i akryl, är de flesta av våra silikonprodukter lösningsmedelsfria.

Detta blir ett mer och mer viktigt urvalskriterium för kretskortslack eftersom det påverkar arbetsmiljön. Produktionsoperatörers säkerhetsprotokoll, specialutrustning, hantering och behandling av brandfarliga lösningsmedel måste alla uppfylla miljöregler. Därför kan att välja en lösningsmedelsfri silikonbaserad kretskortslack eliminera komplexitet, kostnad och tid för din tillverkning.

conformal-coating-dowsil-silicones.jpg


Förslag på produkter

Kretskortslacker från DowSil finns i många utföranden för att passa just dina behov.

Klicka nedan för att komma till en selector guide över silikonbaserade kretskortslack från Dow:

KLICKA HÄR FÖR URVALSTABELL ÖVER KRETSKORTSLACK


Fråga oss också gärna om hjälp med att välja!

Kontakta oss om du vill veta mer

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer