Välj rätt typ av cyanoakrylat-lim

När du valt att använda ett cyanoakrylat-lim så komer nästa fråga. Vilken typ av cyanoakrylat är den bästa för din applikation?

ca4.jpg

Etyl, metyl eller allyl - olika typer av cyanoakrylat

Det finns olika typer av cyanoakrylat baserade på olika kemi. Det första snabblimmet som kom ut på marknaden var en metyl cyanoakrylat, nämligen Permabond 910 som används flitigt än idag. Sedan dess har antalet produkter exploderat i antal och det finns nu många olika sorter med många olika egenskaper, alla baserade på cyanoakrylat.
Förutom metyl-baserade cyanoakrylat finns nu också etyl-, alkoxy alkyl-, allyl-baserade (med fler).
Generellt anses metyl bäst att användas för metall och etyl för plast och gummi. Allyl har högre temperaturtålighet och alkoxy alkyl lägre lukt samt mindre risk för blooming.

 

Olika snabblim för olika syften

Olika typer av cyanoakrylat passa till olika typer av tillämpningar:


Plast och gummi-lim

Standard cyanoakrylat har många, många användningsområden. Bland de vanligare finns till exempel att limma ihop ändarna av gummislang för att forma o-ringar, limma fast o-ringar på rätt plats och limma ihop mindre detaljer av plast och gummi mot sig själva och andra material.
För svårlimmade plaster och gummin: Permabond 105
I gel-form: Permabond 2011

Metall-lim

Permabond 910 är den största cyanoakrylat-produkten inom denna kategori. Produkten har god vidhäftning till de flesta metaller, inklusive stål, aluminium och mässing. Vanlig att använda inom allt från fordonsindustrin till flygindustrin.

Gummimodifierade cyanoakrylat

Gummimodifierade cyanoakrylat använder du då applikationen kräver högre beständighet mot slag och vibrationer än vad ett vanligt snabblim kan erbjuda. Du uppnår även en viss grad av flexibilitet och högre fläkstyrka med denna typ av cyanoakrylat. Exempel på tillämpningar är att limma fast dubbar på vinterdäck, handtag och andra detaljer på verktyg, golvmattor mm.
Svart färg: Permabond 737
För limning av dubbdäck: Permabond 731D

Flexibla cyanoakrylat

Flexibla cyanoakrylat är en relativt ny teknologi. Det har tidigare funnits relativt flexibla snabblim som varit bättre än standard-produkter men inte i närheten av lika flexibla som till exempel gummi. Dessa nya är på en helt annan nivå och erbjuder flexibilitet, hög töjning och mjukhet, samtidigt som de härdar lika snabbt som vanliga snabblim.
Användningsområden inkluderar limning av silikon, limning av gummi där fogen behöver vara lika mjuk som gummit (t.ex. o-ringar) samt gänglåsning för plast (som kräver vibrations- och slagtålighet).flexibelt-snabblim.png

Snabbhärdande: Permabond 741 
Högsta möjliga töjning på 400 %: Permabond 743
Tixotrop: Permabond 743HT
65 % töjning: Permabond 748

Temperaturbeständiga

Permabond 920 har en sekundär härdningsmekanism, värmehärdning. Detta för att uppnå ännu högre värmetålighet än den vid härdning endast i rumstemperatur, upp till 250 ˚C.
För högsta möjliga värmebeständighet utan krav på efterhärdning med värme finns Permabond 820 som klarar upp till 200 ˚C.

Medicinskt klassade

Permabond serie 4CX0 är godkända för användning inom medicinsk utrustning enligt USP Class VI och ISO 10993-5 (cytotoxicitet). Exempel på användningsområden inkluderar limning av engångsartiklar så som katetrar, svabbar och tandläkarutrustning.
Permabond 4C10

Born2Bond Light Lock


Miljövänliga: Lågluktande, låg-blommande och oklassade

Alkoxyetyl-lim har låg lukt jämfört med andra typer av cyanoakrylat. Dessutom ger de inte effekter så som blooming, vilket gör att de är perfekt för användning på mörka ytor. Dessutom är denna typ av cyanoakrylat också arbetsmiljövänlig och inte klassificerad enligt CLP. Nedan produkter presenteras från lägst till högst viskositet. Gör miljön en tjänst och välj dessa när du kan!
Permabond 940, Permabond 941, Permabond 943, Permabond 947

Tips! Vi har även Born2Bond Ultra-serien som är miljövänlig men utan att tappa snabbheten du får med "vanliga" cyanoakrylat.

 

Yt-okänsliga (surface insensitive)

Denna typ av cyanoakrylat är anpassad för limning av sura ytor som annars kan vara svåra att använda snabblim till.
Permabond 791
Permabond 792

2-komponents cyanoakrylat

Varför skulle du vilja krångla till det med ett 2-komponentslim? Jo - för då kan du få ett lim med samma snabbhet som ett vanligt snabblim men du kan också fylla ut och få tjockare fogar. Det blir som ett supersnabbt alternativ till ett strukturellt lim.

Se Born2Bond Structural, Born2Bond Flex samt Born2Bond Repair.

Snabblim med UV-härdningborn2bond light lock.png

Javisst, det finns också snabblim som du kan härda med UV-lim. Varför då då? Jo, då kan du snabbt och enkelt fixera limmet med UV-ljus, till exempel från kanten, och så härdar resten med fukt som vanligt. Det går också att härda limmet utanför fogen eller använda som coating, saker som är svåra med vanliga snabblim. Plus-poäng för att de även är miljövänliga, helt oklassificerade enligt CLP, lågluktande och låg-blommande. Dessutom medicinskt klassade vid behov.

Se Bostik Born2Bond Light Lock-serien.

Är du fortfarande osäker på vilken cyanoakrylat du ska välja?

Kontakta oss så hjälper vi till!

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer