Anaeroba limmer och tätningar - användningsområden

Anaeroba lim används framför allt för gänglåsning, gängtätning, cylindrisk fastsättning samt flänstätning.

Anaeroba limmer och tätningar består av akryl-baserade polymerer och har gemensamt att de härdar i frånvaro av syre i kontakt med metalljoner och bildar snabbt en härdplast som fäster bra till de flesta metaller. Med användning av aktivator så kan de även användas i lufttäta fogar med plaster så som Nylon. Anaeroba lim kan användas som alternativ till presspassning eller krymppassning.

Det finns huvudsakligen fyra användningsområden för anaeroba limmer och tätningar, dessa är:

  • Gänglåsning
  • Rör- och gäng-tätning
  • Cylindrisk fastsättning
  • Flänstätning

 

Gänglåsning

Gänglåsningslim ser till att låsa gängade metalförband och förhindra att de lossnar p.g.a. vibrationer, stötar och termisk expansion. De är ett kostnadseffektivt och i många fall bättre alternativ än låsbrickor och låsgängor.

Det finns allt från lågviskösa varianter för applicering efter montering till högviskösa för stora bultar och muttrar. Det finns varianter som skapar ett permanent förband samt även varianter för demonterbara förband. Det finns även varianter som tål extra hög temperatur.

Många av dem vi har i vårt sortiment har militär- och dricksvattengodkännande.

Rör- och gäng-tätning

Rör- och gäng-tätningslim används inom olika områden såsom sprinklersystem, HVAC, VVS och brandskydd.

Dessa produkter säkrar enkel montering och ger omedelbart en tätning med hög styrka som tål vatten, ånga, kolväten, lösningsmedel, glykolbaserade produkter samt de flesta syror.

De finns tillgängliga i olika viskositeter och med både dricksvattengodkännande samt godkännande för hydrauliska applikationer.

Cylindrisk fastsättning  

Dessa limmer och tätningar kan användas för att ersätta eller förstärka mekaniska förband i cylindriska metallfogar såsom kilförband, pressförband, krympförband och friktionsförband.

De fyller upp hålrum och ger 100% kontakt mellan ytorna medan mekaniska förband oftast bara ger 20% kontakt mellan ytorna. Detta leder till att den lastbärande förmågan ökar väsentligt och ger möjlighet till mindre noga materialtoleranser samt att man ej behöver värmebehandla materialen.

Flänstätning

Flänstätningslim är högviskösa och används för att förbättra lastöverföring och stressfördelning över flänsförband. De härdar snabbt och ger en korrosionsbeständig tätning samt tar bort behovet av att efterdra flänsbultarna.

Form och storlek på packning kan skräddarsys och tar bort behovet av att ha specialanpassade packningar.

Det finns varianter med hög styrka och hög temperaturtålighet samt även flexibla varianter som är enkla att ta bort från mjuka metaller såsom mässing och aluminium.

 

Hitta ditt anaeroba lim här

PS. Du vet väl att det finns miljövänliga alternativ? Vi säljer även anaeroba lim helt utan klassificeringar eller varningssymboler. Passa på att välja en av dessa om möjligt! Dessa hittar du här.

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer