Limning av ABS-plast

Få tips om vilket lim som passar bäst till ABS och hur du på bästa sätt går tillväga för att limma denna plast.

Vad är ABS och var hittar du det?

ABS står för Akrylnitril Butadien Styren. Det är en slags plast (termoplast) som är uppbyggd av just dessa monomerer i olika förhållande. Med andra ord så kan du tänka dig att det finns många olika sorters ABS där de ingående komponenternas samansättning varierar. Några handelsnamn av ABS på marknaden är till exempel Lustran, Cycolac och Terluran.

limma ABS-plast.png

ABS är i stort en hård plast med bra slagseghet, även vid låga temperaturer. Jämfört med till exempel Polystyren-plast har den mindre benägenhet för spänningssprickor tack vare inblandningen av övriga monomerer som förbättrar hållfastheten och kemikaliebeständigheten.
ABS används i många industrier och applikationer och du hittar det till exempel i leksaker (Lego kanske det kändaste exemplet), instrument, elektronik, tangentbord, resväskor och möbler.

Limbarheten hos ABS

Ska du limma ABS? Då har du tur, det är en förhållandevis enkel plast att limma och du har många valmöjligheter. ABS har en hög ytenergi för att vara plast och därför har många lim möjligheten till bra vidhäftning mot ABS.

Förbehandling innan limning av ABS

I de flesta fall så duger det fint att limma ABS som den är, förutsatt att ytan är torr och ren. 
Är ytan inte ren, däremot, så vill du rengöra den först. Du kan använda iso-propanol till detta. Var försiktig med att använda aggressiva lösningsmedel så som aceton som kan bryta ner plasten.

Val av lim till ABS-plast

De flesta lim fäster bra på ABS, så här blir det desto mer viktigt att fundera på vilka egenskaper du vill att din limfog ska ha. 

Men om vi kör uteslutningsmetoden då? ABS brukar inte släppa igenom ljus så UV-lim går ofta bort om inte det andra substratet gör det, likaså värmehärdande lim då plastens värmetålighet inte är den högsta. Samt att vi vill vara försiktiga med lösningsmedelsbaserade lim.

Vanliga lim för ABS är till exempel cyanoakrylat, 2-komponentsepoxi, polyuretanlim och akrylatlim. För en mer flexibel fog kan MS-polymerlim eller silikonlim vara lämpliga.

Ett bra sätt att välja är att fråga dig själv till att börja med:
1.    Hur ser limfogen ut? Behöver limmet kunna fylla ut ett visst utrymme, eller täcka en liten/stor yta?
2.    Har ni några tidsaspekter att ta hänsyn till? Måste limmet vara supersnabbt eller vill ni hellre ha lång tid för att justera delarna?
3.    Kräver applikationen en viss temperaturtålighet?
4.    Kräver applikationen en viss kemisk beständighet så som mot lösningsmedel?

Vi hjälper dig självklart att hitta ett passande lim för just din limning av ABS-plast. Hör bara av dig till våra tekniker via telefon eller kontaktformuläret. Med vår labbtjänst kan vi också hjälpa till med inledande vidhäftningstester.
 

Industriella limtyper

Vanliga limtyper för industriellt bruk och vad de kan tänkas användas till.

Läs mer

Åldring av limfogar

Lim kan åldras på grund av olika faktorer som vi går igenom i detta inlägg

Läs mer

Limma feta plaster

Limma ”feta plaster” (Polyeten och Polypropylen) – Det här behöver du tänka på

Läs mer

Blandningsförhållande för lim & gjutmassor

2-komponentslim och gjutmassor ska blandas i ett visst blandningsförhållande. Här följer en guide för hur du ska tänka och mäta.

Läs mer

Så hanterar du frysta limsprutor

Nu ska vi gå igenom några tips på hur du bör hantera frysta limsprutor med epoxilim.

Läs mer